Злати Златев-Златистия остана без надежда Година и половина продължава съдебното ходене по мъките на дупнишкия кримигерой Злати Златев-Златистия, пише "Bnews". Месеци наред той се опитва да осъди Главна дирекция "Изтърпяване на наказанията", но към момента нещата се протакат. Претенциите на осъдения на 18 години затвор Злати са, чe в затвора не е назначено адекватно лечение на болния му крак и той всеки момент може да бъде отрязан.
Златистия излежава присъда за убийство на бизнесмена Любомир Мантарков, станало на 23 ноември 1997 година пред бар „Астика”, прекръстен сега на „Рилена”, в центъра на Дупница.
Зад решетките заболяването на Златев се отключва от рана на дясното бедро, получена при катастрофа през 2001 г. Тогава е опериран, но получава частична парализа. Пооправя се, но после пада с кола в язовир Дяково и си чупи крака на същото място. ВИП-затворникът твърди, че в Софийския затвор не са му осигурили нормално лечение.
Делото започва на 13 ноември 2012 г. За времето от тогава до днес в съдебна зала се „завъртат“ различни прокурори. Рокада има и при вещото лице, което трябва да направи назначената още на първото заседание медицинска експертиза за състоянието на Златев.
Именно заявената от експерта невъзможност да направи експертизата отлага делото на няколко пъти. В крайна сметка е назначен негов заместник,, но и той пропуснал заседанието. И тъй като не е посочил уважителна причина, магистратите са го глобили с 50 лева.
Златистия също е абдикирал от делото. За последно той се е явил в съдебна зала малко преди Коледа. От тогава той пропуска заседанията, не изпраща и свой представител. Следващото заседание е насрочено за 1 април, за когато отново са призовани отсъстващите лица.